Lokalhistorie

Wolsing Holeby

Wolsingmysteriet

Tilbage i midten af 1990'erne blev jeg af Holeby lokal-tv spurgt om jeg ville lave research og forberede materiale til en lokal TV-udsendelse om Wolsingmysteriet. Jeg tog udfordringen op, og da jeg var færdig, besluttede man imidlertid, at man ikke ville lave udsendelsen. Nu havde jeg allerede brugt en masse tid og besluttede, at det ikke skulle være spildt. Derfor gik jeg igang med et meget omfattende arbejde, hvor jeg interviewede en del af de lokale, fik adgang til sagen på det daværende landsarkiv og besluttede at skrive en bog. Bogen omhandler landbrugsmedhjælper Einer Wolsings mystiske forsvinden i Holeby i 1950. Sagen skulle få betydning for mange andre krimnalsager i Danmark. Sagen har været omtalt i flere bøger omhandlende kriminalsager.

Kriminalsager Holeby Borende X

Lollands Borende X

Ting har det med at blive væk eller forputte sig. Som barn sagde min farmor tit: "Det er nok urmageren der har taget det" altså når der var noget, hun ikke kunne finde. En del år efter hun døde, kom jeg til at tænke på det hun sagde. Gad vide hvem ham urmageren var for en? Jeg havde fra tidligere projekter bla. Wolsingmysteriet erfaring med at lave research. Jeg begyndte med at interviewe familie og de lokale ældre medborgere. Det lød som om, der var nok kød på historien, så jeg gik videre. Fik adgang til sagen på det daværende landsarkiv, og her fik jeg mig noget af en overraskelse. Min gode gamle ven Jens Ryhave, var frisk på at være medforfatter, og han kastede sig over projektet med stor iver.

Holebys store levemand

I 1996 udgav jeg bogen om min oldefar købmand, Rasmus Nielsen. Ideen var oprindeligt at bogen skulle være et bidrag til slægtshistorien, men projektet greb om sig og det endte med at blive et lokalhistorisk værk om Holeby Stationsby. En stor del af bogen er baseret på interviews med ældre borgere i Holeby samt arkivundersøgelser.

Efter bogen blev udgivet valgte Holeby Skole, at bruge bogen i undervisningen. Det var særligt de mange lokalhistoriske oplysninger som blev brugt. Bibliotekerne købte bogen i et større antal og den blev udlånt flittigt de første år efter den udkom.

Bogen blev brugt af DR i deres research til TV-serien: Ved du hvem du er? Hovedpersonen i programmet var Anders W. Berthelsen.

Hvad er en original?

Da jeg for nogle år siden blev spurgt: Hvad er en original, dukkede der forskellige tanker op i mit hoved. Jeg kom til at tænke på skæve eksistenser, jeg havde mødt i mit liv eller blot hørt om. Det blev til en artikel om to originaler, Himmelmæsteren (som han selv stavede det) fra Vestlolland og Spidsmusen fra Hillerød.