Træsnitterier

At arbejde i træ har jeg gjort siden jeg var dreng. I min spejdertid kunne jeg godt sidde længe og snitte i en gren. I efteråret 2017, købte jeg en snittekniv og en skekniv begge af mærket Mora, og lavde min første lille ske i birk.

De seneste to år, er der kommet mere værktøj til. I min samling har jeg forskellige skeknive, den ene af dem er smedet af min søn. Jeg har også anskaffet en snittekniv med længere skær af mærket Mora. Foreløbig har jeg to økser, begge af mærket Gränsfors, håndsmedet. Den ene er en stor sløjdøkse og den anden er en lille sløjdøkse. Her i sommer købte jeg en håndsmedet tængsel, til at udhule med. Den er lavet af en hobbysmed i Jylland. I samlingen har jeg også et par båndknive samt hulhjern og stemmejern.

Med enkelte undtagelser arbejder jeg altid i frisk træ, da det er meget lettere at snitte i. At snitte i træ er for mig nærmest meditativt. Når først jeg går på værkstedet, er jeg i en anden verden og timerne flyver afsted.

Processen

Skulle du have lyst til at komme igang med at snitte, er der flere gode grupper på Facebook og en masse gode instruktive videoer på Youtube. Sørg for skarpt værktøj.

Find noget frisk træ, gerne nyfældet. Birk er ikke særligt hård og er godt at starte med. Kirsebær er også godt at snitte i, det har ofte et meget flot farvespil. Jeg har selv også snittet i røn, rødel, valnød og oliventræ.

Start med at lave en ske. Flæk træet lige i midten. Tegn et omrids af skeen med blyant på den flade side. Skær eller endnu bedre hug råformen ud på de to sider. Sørg for ca. 5 mm. til stregen. Når det er gjort, kan du tegne skeens sideprofil på den ene side. Nu kan du så hugge fra barksiden og igen holde 5 mm. til stregen. Nu er det tid til at hule skeen ud. Begynd i midten med små spån med skekniven. Arbejd dig ud mod stregen, og gå gerne helt ud til stregen. Så kan du begynde at snitte med kniven og få formet din ske færdig. Du skal snitte helt ind til stregerne. Når du er tilfreds med formen, skal skeen tørre. Det gøres bedst ved at lægge den i en papirpose sammen med en masse tørre høvlspåner. Pak gerne skeen ind i spånerne. Alternativt kan skeen pakkes ind i et gammel frottéhåndklæde. Efter en uge er skeen tør. Nu er det så spændende, om den er revnet (forhåbentlig ikke). Du kan nu snitte det sidste på skeen, hvis der er ujævnheder. Selv skålen på skeen kan også renses op med skekniven. Når du er tilfreds, kan du enten lade skeen, stå i det rå look eller slibe den med sandpapir. Jeg bruger først korn 60, derefter korn 100, 150 og slutter af med korn 240. Giv skeen olie. Jeg bruger Danish oil, men er også begyndt at anvende valnøddeolie, da det ikke lugter så meget som Danish oil. Når olien er trukket ind i træet, kan man lige polere efter med en klud og skeen er klar.

Eksempler på mine frembringelser brugsting

Ske birk skekniv Mora

Min første ske i birk

Her ses min første ske, lavet i birk sammen med det værktøj jeg brugte. På dette tidspunkt havde jeg en skekniv og en snittekniv. Øksen er en gammel økse jeg havde liggende.

Ske birk

En af mine ældre grydeskeer

Her havde jeg fået lidt mere øvelse. Ske i birk.

Kaffemål kirsebærtræ

Kaffemål i kirsebærtræ

Kaffemål i plastik er jeg ikke fan af, så jeg fik lavet et kaffemål af kirsebærtræ fra haven.

Gränsfors stor sløjdøkse huggeblok

Grov udhugning.

Her er jeg næsten færdig med den grove udhugning af en ske i kirsebærtræ fra haven.

Godt på vej.

Her er skeen i kirsebærtræ blevet udhulet.

Skeen er olieret.

Så er skeen blevet olieret og skal bære lige hærde, inden den er klar til brug.

Kuksa kirsebærtræ snapsekop

Kuksa og lille kuksa til morgenbitter.

Kuksaen er lavet af et rodstykke af birk. Den lille kuksa til morgenbitter er boret ud af et stykke kirsebærtræ med et ombygget spadebor (spidsen er fjernet og boret er slebet med ensidet skær.

Valnød træskåle

To små skåle i valnød.

Jeg fik tilbage i marts 2019 et stykke valnød af et familiemedlem. Dengang var det halvtørt. Jeg lagde det i en plastikpose udendørs og glemte alt om det. I juli måned fandt jeg det frem og det lykkedes at få lavet to små skåle af træet. Det var meget hårdt at arbejde i.

Lille sløjdøkse huljern skekniv snitteknive tængsel

Skål i røn.

Denne skål er lavet i røn. På fotoet ses de værktøjer jeg har brugt til projektet (med undtagelse af sandpapir). Værktøjet er: Lille sløjdøkse fra Gränfors, håndsmedet tængsel, Pfeil huljern, Mora skekniv med dobbelt skær, Mora snitteknive kort og lang model.

Små hoveder snittet i lind

Nisse 1

Nisse 2

Nisse 3

Trold

Viking 1

Viking 2